SW 150/750

Čuveni Sky-Watcher 150/750 je pre oko godinu dana postao i moja svojina. I ne samo da sam zadovoljan – čak mi je i drago što su kolege iz Teleskop-centra zaradile. Često nailazim na forumu AM ( http://forum.astronomija.co.rs ) na ljude koji traže uputstva i predloge vezane za upravo ovog njutna, čak sam i jednom članu obećao da ću napraviti video kojim ću obuhvatiti sve što bi moglo da odgovori na pitanja ljudi koji nisu upućeni u rad ovog teleskopa. Ali avaj – nisam uspeo da napravim taj video zbog kamere (koju nisam imao). Bilo je previše teško držati telefon u jednoj ruci a drugom postavljati glavu. Zbog tog videa iskoristiću ovu priliku da se izvinim tom članu foruma. Nadam se da će ovaj post pomoći. Takođe, izvinio bih se i svim čitaocima bloga zbog slabog update-a, to ću pokušati da promenim.

                                                                                                            

Dakle, da se vratimo na teleskop.

Ovaj teleskop možete kupiti preko interneta u Teleskop-centru. Link ka njemu je ovaj:

http://www.teleskop.rs/teleskop/na-eq-montazi/150750-na-eq3-montazi-sw-newton-reflektor

Kao što možete da vidite dolazi na eq3 montaži. Na dobsonu se ne može naći samo njegov brat 150/1200, što ne znači da se za njega dobson ne može napraviti, međutim po meni je eq bolji izbor zato što ona može da ponese recimo Sky-Watcher 90/900, ili možda čak neki manji apohromat.

 

150mm predstavlja prečnik paraboličnog ogledala u teleskopu. Svetlost neke zvezde ili planete se odbija o ogledalo ka sekundarnom ogledalu, odakle ulazi u fokuser i okular. 750mm predstavlja žižu ogledala. Kada se 750 podeli sa 150 dobija se broj pet, koji označava svetlosnu moć teleskopa. Ovo je značajno u astrofotografiji. Za posmatranje možete uzeti čak i onaj teleskop sa većom žižnom daljinom, razlika je samo u fotografisanju. Tačno šta i kako se razlikuje u fotografiji bolje je da pitate neke astrofotografe. Forum AM je pun astrofotografa, te je stoga odlično mesto za upoznavanje sa svim oblastima vezanim za astronomiju.

 

Teleskop sadrži i Crayford fokuser. On je odličan za posmatranja, a sasvim je solidan za astrofotografiju. Za njega možete kupiti i motor za fokuser. Taj motorčić se zakači za točkiće fokusera i može dobro da koristi zimi, kada bi radije da zadržite toplotu ruku rukavicama.

 

Od okulara dobijaju se 25mm i 10mm, kao i barlow sočivo (ahromatsko, 2x). Ovi okulari su sasvim dovoljni za početnika, međutim kasnije, sa iskustvom, primećuje se i aberacija sa barlow sočivom tako da se sve češće kupuje 2,5x apo-barlow. Tražioc je 6×30, nije loš. Predlaže se da se postavlja na osnovu udaljenih zemaljskih objekata, ali ja ga postavljam na osnovu nebeskih tela.

 

Kolimacija je važan faktor u posmatranju. Za nju vam je potreban kolimator ili neka od različitih alternativa (udaljena zvezda, lampa…). Ja sam kupio laserski kolimator koji zaista štedi vreme. Ako vas zanima kolimacija, imate brojne snimke na Youtube-u kako se radi. Kada se teleskop premešta sa mesta na mesto, njegovi optički delovi počinju da se klimaju. Naravno, promene su milimetarske, ali dovoljne da zamute sliku. Stoga vam je potreban kolimator.

 

Useveravanje montaže je važno ako imate eq montažu. Još je važnije ako se bavite astrofotografijom. Eq montaža radi drugačije od dobsona. Eq montaža se kreće po dve ose (R.A i dec.) tako da prati promatrane objekte. Teleskop se lako useverava rupom na glavi eq montaže. Pogleda se kroz rupu i nacilja se Severnjača. Balansiranje teleskopa je važno u astrofotografiji. Ja, iskren da budem i ne balansiram stalno teleskop (samo odokativno).

 

Uputstvo za sklapanje eq montaže se može naći na našem jeziku, na sajtu teleskop centra. U njemu je odlično objašnjeno šta i kako se sklapa. Preporučujem da potražite, možda će vam značiti.

 

ŠTA SE VIDI NA NEBU?

Nisu li oni šareni objekti na slikama prelepi? Silne nebule i galaksije? E pa tako videti nećete. Objekte dubokog neba ćete videti jasno samo ako su zvezdana jata u pitanju. Što se tiče maglina i galaksija, njih ćete videti kao prozirne sivo-crno-bele zavese. To se može ispraviti raznim filterima u boji (to jest, bar ja mislim da može). Međutim, kada vidite sve ove objekte, koliko su snažni čak i sivo-beli, nećete brinuti. Ja se pokajao nisam.

 

Takođe, vide se i planete. Venera pokazuje svoje mene. Mars krije svoje detalje. Jupiter se, na drugu ruku tim istim detaljima hvali, a i svojim satelitima. Fobos i Deimos nikad ne bi videli, ali tu su Ganimed, Kalisto, Io i Evropa koji ponosno kruže Jupiterom. Saturn vrlo rado otkriva svoje prstenje, a Neptun i Uran posmatrao nisam. Mesec je naravno prelep, pun detalja, ali za njegovo promatranje predlažem neki od filtera (podosta je svetao).

 

Otvoren sam za pitanja i komentare. Šaljite mi mejl ako želite na kostur95@yahoo.com kao i na kostur95@gmail.com

Stari post o ovom teleskopu (vađenje iz kutije itd.):https://astronomija101.wordpress.com/2012/04/07/sky-watcher-150750-newton/

About kostur95

Glava nad oblacima.

Posted on 25 februara, 2013, in Teleskopi. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Postavi komentar